en
What is restorative justice?

Recommended books
Partners and Sponsors

Sign up

[Translate to English:] Előadás a helyreállító igazságszolgáltatásról a Kiskunhalasi Városi Bíróságon

2010. 11. 01.

 

[Translate to English:] 2009. december 4-én, dr. Fellegi Borbála a Kiskunhalasi Városi Bíróságon, rendőrök, igazságügyi tisztviselők, ügyészek és bírák számára tartott előadást „Út a megbékéléshez” című, a közelmúltban megjelent könyve kapcsán a közvetítői eljárásról.

[Translate to English:] Az "Út a megbékéléshez" c. kötet kapcsán felmerült, hogy a szemléletváltás, a társadalompolitika és büntetőpolitika összehangolásának fontosságát már számos kutatási eredmény bizonyította, és az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez a modell hatékonyabb választ ad a bűncselekmények okozta társadalmi feszültségekre a büntetésre épülő igazságszolgáltatásnál.  

Az alkalmazás lehetősége adott, a jogalkalmazók nyitottsága mellett azonban számos egyéb tényezőre kell figyelni – elsősorban a folyamatos tapasztalatcserére, a különböző szakterületek együttműködésére, és az alapelvek helyes értelmezésére. A módszer széleskörű érvényesítéséhez elengedhetetlen az egyéni, közösségi, szervezeti, társadalmi szinten történő összefogás és szemléletváltás.

Az előadást követő beszélgetést a rendezvény szervezője, Dr. Téglás Péter, a Kiskunhalasi Városi Bíróság vezető ügyésze moderálta. Dr. Kopasz Zsolt (Kecskeméti Városi Ügyészség) vezetőügyész a jóvátétellel kapcsolatos ügyészi, Dr. Feleky István (Bács-Kiskun Megyei Bíróság büntető kollégium) a bírói, Póli Róbert (Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálatának Kalocsai Területi Irodája) pedig a gyakorlati tapasztalatokról számolt be.

Az alkalmazói tevékenységgel kapcsolatban felmerült kérdések, az intézményrendszerrel és a jogalkalmazók által önmagukkal szemben megfogalmazott kritikai hozzászólások, valamint a közös gondolkodás - az e fórum során is tapasztalt - nyitottsággal párosulva elősegítethetik a helyreállító igazságszolgáltatás hatékony felhasználását.

Köszönet a rendezvény szervezőinek, különösképpen Dr. Téglás Péter vezető ügyésznek, valamint a Kiskunhalasi Városi Bíróságnak, hogy terepet adtak ennek a párbeszédnek. Sok ilyenre lenne szükség országszerte, és akkor az igazságszolgáltatás gépezete is olajozottabban működne....



Az előadás anyaga innen letölthető, valamint csatolt fájlként megtekinthető.

No comments

Please, log in to comment on this article.