hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Hírek

2012. 04. 18

A Foresee partnerként vesz részt a 2012. február elsejével elindult, belgiumi, szerb, osztrák, ír és magyar partnerek összefogásával megvalósuló, az Európai Unió Kutatási és Technológiafejlesztési Hetedik Keretprogramja (Seventh Framework Programme for Research and Technological Development), közismert nevén FP7 által finanszírozott, négy éves nemzetközi projektben.

A kutatás-fejlesztési projekt kísérletet tesz a biztonság és igazság(osság) új,  alternatív felfogásának kifejlesztésére. Négy akciókutatásra alapozott, azzal összeépült elméleti kutatómunka során megvizsgálásra kerül a helyreállító (resztoratív) szemléletű megközelítések alkalmazhatósága az...

2012. 03. 18

A „Békítőkörök Európában" - program célja, hogy a békítőkör nevű helyreállító igazságszolgáltatási módszer bevezetését vizsgálja európai országok igazságszolgáltatási rendszereiben. A békítőkör olyan helyreállító eljárás, mely a bűncselekmény áldozatainál és elkövetőinél szélesebb kör bevonására törekszik.

A kísérleti program 2011 szeptembere és 2013 májusa között, három ország partnerségében valósul meg. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Baranya és Hajdú-Bihar megyékben a Foresee Kutatócsoport vezetésével, Németországban Tübingen és Reutlingen tartományokban, a

2012. 03. 17

A Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának poszt-graduális mediátor szakának hallgatói számára tartott képzésén, Fellegi Borbála tréning formájában mutatta be a resztoratív eljárások elméletét és gyakorlatát.

A képzés gyakorlati része számos resztoratív eljárást érintett, többek között a büntetőügyekben alkalmazható mediációt, a konferencia-módszert, a körmódszert, a közösségi mediáció módszertanát, valamint a családi döntéshozó csoport módszerét.

A tréning hangsúlyos részét képezte a...

2012. 03. 17

Fellegi Borbála a resztoratív eljárások elméletéről és gyakorlatáról tartott képzést az ELTE PPK mester szakos tanárhallgatóinak.

A képzés gyakorlati része érintette a büntetőügyekben alkalmazható mediációt, a konferencia-módszert, a körmódszert, a közösségi mediáció módszertanát, valamint a családi döntéshozó csoport módszerét.

Az egyes technikák gyakorlati megközelítése mellett a képzés során áttekintésre...

2012. 02. 14

A MEREPS (Mediációs és Helyreállító Igazságszolgáltatás a Büntetés-végrehajtásban) című projekt zárókötete megjelent magyar nyelven. A kötet tartalmazza a MEREPS-partnerek börtönmediációval kapcsolatos kutatásainak eredményeit, körképet adva a témáról Magyarországról, Angliáról, Németországról és Belgiumról.

 

A kötet korlátozott számban ingyenesen átvehető Budapesten az Országos Kriminológiai Intézetben (1122 Budapest, Maros u. 6/a).

 

Amennyiben szeretne kötetet átvenni, kérjük, jelezze igényét Dr. Windt Szandra, az OKRI kutatója felé ([email protected], 06 1 356 7566).

E tanulmánykötet a magyar és a nemzetközi MEREPS partnerek három éven keresztül megvalósított munkájának összegzését, eredményeit, tanulságait, tapasztalatait és javaslatait foglalja össze.

Elsőként az Országos Kriminológiai Intézet több éves empirikus kutatásainak hátteréről, a vizsgálat...

2012. 02. 09

A „Mediáció és resztoratív igazságszolgáltatás a büntetés-végrehajtásban” (MEREPS) című projekt háromnapos zárókonferenciája 2012. január 17. és 19. között került megrendezésre a Foresee Kutatócsoport és az Országos Kriminológiai Intézet szervezésében.

Lezárult a Foresee Kutatócsoport vezetésével és az Országos Kriminológiai Intézet szakmai irányításával...

2012. 02. 09

A „Mediáció és Resztoratív Igazságszolgáltatás a Büntetés-végrehajtásban” című projekt zárókonferenciájának programja.

Az alábbiakban megtalálható a Magyar Bíróképző Akadémián megtartott kétnapos szakmai konferencia részletes programja.

A konferencián elhangzott egyes előadások be vannak linkelve a szövegbe, az érdeklődők az előadók neveire kattintva le is tölthetik azokat.

2012. január 18....

2011. 12. 03

A Magyar Szociológiai Társaság 2011-ben „Kollektív traumák, határhelyzetek, természeti és társadalmi katasztrófák” címmel tartotta éves konferenciáját és közgyűlését november 11. és 13. között a Miskolci egyetem Szociológiai Intézetében.

A Foresee ügyvezetője november 11-én, a konfliktuskezeléssel és diszkriminációval foglalkozó Társadalompolitikai Párbeszéd Műhely szekció – kerekasztal programjában vett részt, „A konfliktuskezelés komplexitása, a diszkrimináció elleni küzdelem nemzetközi és hazai módszerei” című előadás...

2011. 11. 14

A REDICT (Resolving Disputes in twenty-first CenTury - Konfliktusok megoldása a 21. században) projekt keretében a cseh szervezők a szlovák, litván, olasz és magyar partnerek közreműködésével arra vállalkoztak, hogy lehetőséget teremtenek 2011 őszétől két éven át, összesen négy alkalommal a személyes találkozásra. Egyrészről, hogy így kapjanak közelebbi képet egymás kulturális örökségéről, szokásairól. Másrészről pedig, hogy hatékonyan előmozdítsák a projekt további közös fő célkitűzését: a nagyközönség és a társszakmák ismereteinek bővítését hazáikban az AVR lehetőségekről és -kultúráról.

Vilniusban, az első találkozó helyszínén a szervező Megbékélés, Mediáció és Arbitráció Európai Intézete közhasznú szervezetet (ESI) Lenka Pavlová és Marie Bohacová, az Eperjesi Egyetem görögkatolikus teológiai fakultásának mediációs tanszékét (University of Presov) Slavka Karkosková, Renata...

2011. 10. 31

Október 25-én kedden 17.30-tól az iskolai konfliktusokkal, az iskolai erőszakkal és az iskolai konfliktuskezelés lehetőségeivel foglakozott az ELTE ÁJK Kriminológiai TDK-ja. Vendégek voltak: Aáry Tamás Lajos az oktatási jogok biztosa és Fellegi Borbála kutató.

A kerekasztal beszélgetésen nagyjából 15 hallgató vett részt. Az érintett témák között voltak a bántalmazó és bántalmazott gyermekek személyiségjegyei, a tanárok szerepe és felelőssége, a családi hátterek, valamint a család szerepe. Szintén megvizsgálásra került az iskolai erőszak kapcsán a jogi...

2011. 10. 20

Az izgalmas és inspiráló négynapos konfliktuskezelő tréningnek a bájos dél-spanyol Alburquerque városától pár kilométerre fekvő festői ökológiai centrum adott otthont.

Az EU által támogatott projektet a spanyol Colectivo Cala (Alternatív Értékeken Alapuló Oktatási Egyesület) szervezte, amelyben magyar részről négy elkötelezett civil munkás vett részt: Katona...

2011. 08. 23

A Foresee partnerként vesz részt a "Resolving Disputes in the 21st Century" (REDICT) c. projektben, amelyet az EU Élethosszig Tartó Tanulás programjának Grundtvig alprogramja támogat

 

A Foresee partnereinek egyike, a Megbékélés, Mediáció és Arbitráció Európai Intézete (ESI) nyertese lett egy EU-s pályázatnak, és a Foresee, valamint más partnerek segítségével fogja végrehajtani a saját projektjét a Tempus Közalapítvány Grundtvig programjának keretén belül. Az alábbiakban többet is megtudhatnak a projektről.

A Foresee kiemelt szerepet kap a projektben, a közösségi alapú konfliktusok (mint a roma-nem roma konfliktus) megoldására potenciálisan alkalmas módokra, bűnmegelőzésre, illetve a resztoratív szemléletű büntetésvégrehajtásra fog fókuszálni.

A projekt célja:

A projekt...

2011. 08. 22

Június 9-én Fellegi Borbála, a Foresee Kutatócsoport vezetője, a CEU Nyári Egyetem kéthetes mediációs képzésének egyik oktatójaként két témában is tartott előadást egy harminchat fős – többségében amerikai hallgatóból álló – csoportnak.

A „Mediáció és a demokratikus párbeszéd elősegítésének más módjai” elnevezésű kéthetes kurzuson a világ különböző részeiről érkezett hallgatók és egyéb résztvevők (trénerek, oktatók, szakemberek, stb.) lehetőséget kaptak a párbeszédre és az együttműködésre. A résztvevőket előadásokon,...

2011. 08. 22

2011. augusztus 1. és 5. között Zánkán megvalósult „Az alternatív vitarendezés, az érdekalapú tárgyalás és resztoratív technikák bevezetése a szakképző intézmények működési és nevelési gyakorlatába" című projekt mintaintézményi felkészítő “Alternatív Együttlét” elnevezésű tábori programja.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet projektjének keretében szervezett tábor céljai között szerepelt az alternatív vitarendezés iskolai lehetőségeinek megismertetése a projektben résztvevő intézmények...

2011. 08. 22

A Foresee képviseletében Dr. Győrfi Éva, Benedek Gabriella és Dr. Fellegi Borbála tartottak előadást és interaktív szakmai műhelyt az iskolai konfliktusok kérdéséről, a KLÍMA+ programról és a film alkalmazhatóságáról.

A Közösségfejlesztők Egyesülete harmadik alkalommal tartotta meg

Nyári...