hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Konferencia a Presovi Egyetemen a mediáció jelenlegi helyzetéről és jövőbeli lehetőségeiről

2010. 04. 13.

 

A két napos szlovákiai konferencián a közép-kelet-európai térség országainak szakemberei számoltak be saját tapasztalataik alapján a mediáció helyzetéről, sikereiről, aktuális kérdéseiről. Az előadások különös hangsúlyt fektettek a helyreállító technikák pszichológiai, etikai és bűnmegelőző aspektusaira, sőt, az egyik ülésszak előadói a módszer teológiai vonatkozásait feszegették.

A Jana Levická elnökletével megrendezett konferencia egyetlen magyar előadójaként dr. Fellegi Borbála az etnikai konfliktusokban alkalmazható mediációról beszélt, és a Foresee Kutatócsoport "Települési mediáció Nagybörzsönyben" c. projektjének bemutatásával járta körül a témát.

Az alapelvek és a Foresee stratégiájának áttekintése után a hallgatóság megismerhette a helyi konfliktusok forrásait (szegregáció, magas bűnözési arány, negatív sztereotípiák a közösségen belül), az érdekek és szükségletek kinyilvánításának módszereit, valamint a csapatmunka beindításának lépéseit. Ezeken keresztül a projekt során a külső szakemberek és helyi elkötelezett önkéntesek együttműködése, teret engedett a párbeszéd kialakulásának.

A program eredményei és a felmerült nehézségek, megválaszolatlanul maradt kérdések arra a konklúzióra vezettek, hogy mediációra és közösségépítésre együtt van szükség a közösségek megerősödése és békés együttélése érdekében.

A Foresee nagybörzsönyi projektjéről itt olvashat bővebben.

A konferencia programja és dr. Fellegi Borbála presovi előadása innen letölthető.


Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.