hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Sikeresen lezajlott Dr. Marian Liebmann börtön-mediációs képzése a Balassagyarmati Fegyház és Börtön személyzete számára (2010. okt. 19-21.)

2010. 10. 28.

 

2010 októberének végén sikeresen lezajlott a Balassagyarmati Fegyház és Börtön közel 30 alkalmazottja számára tartott háromnapos, interaktív képzés, mely a resztoratív igazságszolgáltatás elméletét, gyakorlatát, és börtönkörnyezetben történő alkalmazhatóságát mutatta be.

A közel 30 résztvevő összetétele a következőképpen alakult: a Balassagyarmati Fegyház és Börtön. parancsnoka, osztályvezetője, nevelői, felügyelői, pszichológusa és egyéb dolgozói, nevelők a Tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetéből, illetve szociális munkások, pártfogók, pedagógusok, civilek.

Az interaktív, 3 napos, 24 órás képzés Magyarországon egyedülállóan a mediáció és helyreállító igazságszolgáltatás technikáinak kimondottan büntetés-végrehajtáson belüli alkalmazhatóságára összpontosított. A különböző resztoratív technikák (konferencia-modell, mediáció, családi csoport-konferencia) egyaránt feldolgozásra és szerepjátékokon keresztül kipróbálásra kerültek.

A képzést konkrét implementációs, a gyakorlati bevezetést segítő közös egyeztetés zárta, amely az alapját képezi a most induló egy éves kísérleti börtön-mediációs projektnek. Ezen protokoll alapján súlyos bűncselekmények áldozatai, elkövetői és családjaik részére nyílik meg a párbeszéd lehetősége. A találkozók lehetőséget adnak az áldozatoknak, hogy feltegyék a kérdéseiket, jóvátételt, bocsánatkérést kérjenek, míg az elkövetőknek lehetőségük nyílik tetteik aktív jóvátételére, és arra, hogy bocsánatot kérjenek mindazoktól, akiket bántottak.

A pilot célja, hogy a súlyos bűncselekmények által érintetteknek segítsen lezárni a múltat, és továbblépni, egy szebb jövő reményében.

A képzésen részt vettek valamennyien értékelő lapot töltöttek ki, amely alapján a résztvevők 80%-a a legpozitívabban nyilatkozott a képzés tartalmáról és megvalósításáról (5 fokú skálán 5), 20%-uk pedig elégedett volt (4-es)

A képzés anyagából a jövőben várható kézikönyv is angolul és magyarul.

2010. október 21-én sajtótájékoztatóra került sor a képzéssel kapcsolatban, melyen részt vett az MTI, a Magyar Rádió, a Magyar Nemzet, a Nógrád Megyei Hírlap és a helyi televízió munkatársa.

A sajtóanyag innen letölthető.

*****

Dr. Marian Liebmann egy büntetésüket letöltött elítéltekkel foglalkozó szervezetnél dolgozik, de az áldozatsegítő és a pártfogó felügyelői szolgálat számára is nyújt szolgáltatásokat. Négy évig volt a Mediation UK szervezet igazgatója, három évig pedig projekt tanácsadója, melynek keretében a resztoratív igazságszolgáltatással kapcsolatos problémákkal foglalkozott. 1998 óta az Egyesült Királyságban működő Fiatalkorú Elkövetőket Segítő Csoportok, mediációs szolgálatok és börtönök munkáját támogatja független tanácsadóként és trénerként. Néhány afrikai és kelet-európai országban is teljesített megbízásokat, egyebek mellett ő vezette 180 áldozat-elkövető mediátor képzését Szerbiában és Montenegróban. Művészetterápiával is foglalkozik, ennek kapcsán „Művészet és konfliktus”, valamint „Művészet és indulatkezelés” címmel workshopokat tart. 2005-ben a művészetterápia, a resztoratív igazságszolgáltatás és a mediáció terén végzett úttörő munkájáért megkapta a rangos Longford-díjat. Tíz könyvet írt/szerkesztett, köztük a Resztoratív igazságszolgáltatás – hogyan működik című kiadványt. 2010 júliusában publikált munkája alapján PhD fokozatot kapott a Bristol Egyetemen. A resztoratív igazságszolgáltatással kapcsolatos tevékenységei a közelmúltban: tréninget vezetett a helyi lakók számára egy dél-bristoli lakótelepen, kutatást végzett a családon belüli erőszakkal és a resztoratív igazságszolgáltatással kapcsolatban a cardiffi börtönben, valamint három prezentációt tartott az ENSZ 2010 áprilisában Brazíliában megrendezett bűnüldözési kongresszusának keretében.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.