hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Amerikai-magyar workshop a többség-kisebbség közötti konfliktusok megoldására Debrecenben

2011. 07. 27.

 

A Másság Alapítvány Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodája (NEKI) az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége által támogatott egy napos workshopot szervez Debrecenben.

A workshop időpontja: 2011. szeptember 12. (hétfő) 10.00 – 16.00 óra
A workshop helyszíne: Amerikai Kuckó (Debreceni Művelődési Központ épülete, első emelet) 4025 Debrecen, Kossuth u. 1.
 
A workshop célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek azzal az Egyesült Államokban már bevált „jó gyakorlattal”, amely segíti a többség-kisebbség közötti konfliktusokat megoldani, anélkül, hogy minden esetben a jog eszközét vennék igénybe, azaz hogyan lehet a helyi szinten jelentkező problémákat a közösségen belül hatékonyan orvosolni.

A hazai szakértők pedig egy nálunk kidolgozásra került hasonló programot mutatnak be.

A résztvevők részére a workshop ingyenes, és ebédet biztosítunk.

Kérjük, hogy részvételi szándékát minél hamarabb, de legkésőbb 2011. augusztus 26-ig jelezze telefonon a 06-1 303-89-73, 06-1 314-49-98 telefonszámokon, vagy az [email protected] email címen.

A programról bővebben:

A hazai társadalom többségi és kisebbségi csoportjai között egyre erősödő feszültségek legtöbbször lecsapódnak a különböző oktatási intézményekben is.

Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége egy workshop keretében szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a települési vezetők, a helyi közösség meghatározó személyiségei, a különböző oktatási intézmények szereplői közösen gondolkodhassanak arról, hogyan lehetne az iskolai feszültségeket, konfliktusokat csökkenteni. A nagykövetség anyagi és szakmai támogatása lehetővé teszi, hogy egy neves amerikai szakember látogasson el több vidéki településre, hogy megossza saját tapasztalatait arról, hazájában hogyan sikerült különböző módszerekkel, programokkal csökkenteni a helyi iskolákban is megjelenő kisebbségi problémákat, és a többség – kisebbség együttéléséből fakadó konfliktusokat.

A 2011 szeptemberében három megyében megvalósításra kerülő program egyik előadója Jamil Dakwar, az Amerikai Társaság a Szabadságjogokért (ACLU) Emberi Jogi Programjának Igazgatója.

Jamil Dakwar az ACLU azon programját mutatja be, amelynek keretében a szervezet azzal foglalkozik, hogyan lehet elősegíteni, hogy az iskolák helyben, intézményen belül oldják meg konfliktusaikat ahelyett, hogy minden esetben a büntetőjog, vagy a kizárás eszközeit vennék igénybe. A fenti probléma az USA-ban nagy mértékben érinti a szegénységgel sújtott, vagy más tekintetben hátrányos helyzetű, színes-bőrű diákokat, így az amerikai tapasztalatok hasznosak lehetnek a roma tanulókkal kapcsolatos konfliktusok megoldásában is. 

Az amerikai szakértő előadásán túl a workshop keretében megismerhetjük majd a hazai FORESEE Kutatócsoport ún. Klíma + programját (Közösségi konfliktuskezelés az iskolában) is. A Belügyminisztérium valamint az Országos Bűnmegelőzési Bizottság támogatásával megvalósult projektben kilenc partnerszervezet dolgozott együtt két és fél hónapon át. A projekt keretében diákok, pedagógusok és különböző iskolai segítő szakmák képviselőinek közvetlen bevonásával, „Van dolgunk egymással” címmel, egy 27 perces kisfilm készült, hozzá kapcsolódó képzési segédlettel az iskolai konfliktusok csökkentése, kezelése témájában.

A workshop lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy a résztvevők amellett, hogy az alternatív konfliktuskezelés új módszereivel, hatékony eszközeivel ismerkedhetnek meg az amerikai és hazai szakértők segítségével, párbeszédet folytassanak arról, hogy a helyi szinten jelentkező problémák orvoslására milyen alternatívákra van lehetőség a közösségen belül.

Az egész napos program során a Másság Alapítvány, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársai, mint moderátorok és kisebbségi szakértők biztosítják a hatékony együttműködést a résztvevők és a meghívott szakértők között.

A programsorozat költségeit az USA Nagykövetsége finanszírozza, így a résztvevők azon térítésmentesen vehetnek részt. A résztvevők számára ebédet biztosítunk.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.