hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Fellegi Borbála döntőbe került az AmCham „Női Kiválóság Díj” pályázatán

2012. 11. 26.

 

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) az idén harmadszor adta át a Női Kiválóság Díjat: a zsűri ezúttal Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatójának teljesítményét ítélte a zsűri a leginkább elismerésre méltónak, de a díj öt fős döntőjébe jutott a Foresee ügyvezetője is.

Az AmCham Női Kiválóság Díjra, melynek idei témája a ’Teljesítmény fiatalon’, nyár óta lehetett jelölni olyan 25-35 év közötti sikeres nőket, akiket egyelőre talán csak közvetlen környezetük – családjuk, barátaik, kollégáik – tartanak elismerésre méltónak és példaértékűnek. Az idén, akárcsak tavaly és 2010-ben, közel 50 jelölés érkezett a pályázatra az ország számos városából. A pályázatok egytől-egyig sikeres, inspiráló és példamutató nőkre hívták fel a szakmai zsűri figyelmét.

A döntőbe öt hölgy került: Bársony Katalin, a Romedia Alapítvány ügyvezetője; Baska Barbara, designer, képzőművész, filmrendező; Dinók Henriett, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének fiatal kutatója; Fellegi Borbála, a Foresee kutatócsoport alapító ügyvezetője és Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatója.

A fődíjat az AmCham hatodik Esélyegyenlőségi konferenciáján, november 15-én adta át Gyurkó Szilviának Dávid Péter, az AmCham ügyvezető igazgatója, Dr. Jádi Németh Andrea, a Díj zsűrijének elnöke, Mayer Zsolt, a MARS és Bresztyenszky Éva a Morgan Stanley képviseletében és egyúttal egy-egy oklevéllel és egy egyedi, névre szóló rekavago made with Swarovski Elements táska átnyújtásával köszöntötték a négy további döntőst. Emellett a díj nyertesének Vágó Réka magyar cipő designer készít egy pár egyedi, személyre szabott cipőt.

A győztesről:

Gyurkó Szilvia
Jogászként már nagyon fiatalon az ELTE Oktatója lett, majd a jogklinika program szakmai vezetője. Éveken át az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, kutatásai, publikációi nagy visszahangra találtak a médiában. Mindeközben civilként is nagyon aktív. Volt a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület vezetője, jogi tanácsadóként dolgozott több kiemelt szervezetnél. Jelenleg az Unicef jogásza; a nagy nemzetközi szervezet magyarországi arcaként folyamatosan lobbizik, kommunikál a legaktuálisabb ügyekben.

A döntősökről:

Bársony Katalin:
Szociológus, filmrendező, a Romedia alapítvány ügyvezetője. A Romedia egy 20 éve működő non-profit szervezet, ami a romák társadalmi elfogadását tekinti fő céljának. Katalin egyik legfőbb sikere, hogy vezetése alatt a szervezet hazai és nemzetközi partnereinek száma jelentősen megnőtt. Korábban újságíróként számos nemzetközi díjat nyert dokumentumfilmekkel és videó riportokkal.

Baska Barbara:
Reklámgrafikus, képzőművész, filmoperatőr. Barbara az Európa Tanács Democracy for School című projektjének teljes arculatát megtervezte és kivitelezte 14 évesen. Ezután sorra nyerte el a nemzetközi díjakat és külföldi utazásokat, pályázati első helyezéseket, emellett elsőre sikeres egyetemi felvételt nyert a Képzöművészeti Egyetemre, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmoperatőr szakára elsőre felvetté, mindkettőt jelesen végezte. KELEN című diplomafilmjét decemberben az Uránia Filmszínházban mutatták be majd 2012-ben a Filmszemlére is meghívták.

Dinók Henriett
Jogász, jelenleg az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete fiatal kutatója, 2012 őszéig a State Department által finanszírozott Professional Legislative Fellows programban vett részt. Fiatal kora ellenére már számos, az esélyegyenlőségéért és cigányokért dolgozó civil szervezet munkájában vett részt aktívan, köztük a European Roma Rights Center vagy a Helsinki Bizottság. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumának tagja, ahol a roma gyermekek oktatási integrációjának fontosságáért áll ki. A Romaversitas Alapítvány ösztöndíjasa és jelenleg önkéntes munkatársa.

Fellegi Borbála
Szociálpolitikus, kriminológus, a Foresee Kutatócsoport Alapítója és ügyvezetője, mely az első és egyetlen olyan NGO Magyarországon, amely társadalmi egyenlőtlenségek kialakulásának megelőzéséhez, illetve azok csökkentéséhez ad komplex társadalmi kérdésekre szakmákat és tudományterületeket ötvöző válaszokat. Számos kutatásban vett részt, több tucat publikáció fűződik a nevéhez. Több kriminológiai szervezet tagja.

***
A Női Kiválósági Díjról:
Fiatalnak, sikeresnek és nőnek lenni nem könnyű feladat. Mindhárom szerepnek külön-külön is megvannak a nehézségei, de együtt valóban komoly kihívást jelentenek. A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) azonban úgy gondolja, hogy Magyarországon számos olyan 25-35 év közötti sikeres nő él, akiket egyelőre talán csak közvetlen környezetük – családjuk, barátaik, kollégáik – tartanak elismerésre méltónak és példaértékűnek. Az AmCham Női Kiválóság Díj célja, hogy ezeket a példamutató, sikeres nőket elismerje és az ő történetükön keresztül mutassa meg, hogy lehetséges a sikeres női életpálya fiatalon is. A Díjra nem csak az üzleti életből várják a pályázatokat, jelölni bármilyen területen sikeres nőket lehet; vállalkozókat, művészeket vagy akár sportolókat is.

Nőként sikeresen helyt állni többet jelent, mint csupán szakmailag sikeres üzletemberként, vállalkozóként vagy akár művészként nagyszerűen teljesíteni. Nőként számos egyéb kritériumnak is meg kell felelni, ami sokszor embert próbáló és összetett feladat, az így elért siker ezért külön elismerést érdemel. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara az idén adja át a harmadik Női Kiválósági Díjat, hogy olyan nők munkáját és életét ismerje el általa, akik szakmájukban és magánéletükben is sikeresek és mások számára is példamutató, inspiráló életet élnek.

A kampány látványvilága is ezt az összetett szerepkört és a kiemelt vezető szerepet jeleníti meg egy igencsak feminin jelképrendszeren, egy női cipősszekrényen keresztül.

Dr. Jádi Németh Andrea, a zsűri elnöke elmondta, hogy „a cipősszekrény, nem véletlenül, erős sztereotípiára épít, számtalan szerepet jelenít meg. Minden nő számos cipőt, számos szerepet visel egyszerre. A koncepció azonban megfordítva is igaz, minden cipő mögött ott a nő; a sikeres fiatal nő pedig nemcsak a szerepeivel, feladataival él együtt, hanem finom női beleérző képességgel, de következetesen és hatékonyan vezet például egy csapatot vagy céget és motiválni képes példamutató személyiség. A díj tehát ebben az értelemben nem „karrier-díj”, hanem elismerésre, követésre méltó emberi-női értékek, magatartásformák, életstílus, életvezetés komplex értékelése.”

A tavalyi nyertessel, Szűts Ildikóval és Vágó Rékával, a díj tervezőjével készült videóinterjút itt nézhetik meg.

További információért kérjük, látogasson el a www.noikivalosag.hu címre.
 

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.