hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Megvalósult a negyedik Grundtvig találkozó Szlovákiában

2013. 03. 07.

 

2013. február 12-13-án Eperjesen (szlovák nevén: Presovban) került megrendezésre a Grundtvig REDICT projekt második nemzetközi konferenciája, ami egyben a program negyedik találkozója volt. A rendezvény fő irányvonala a szakemberek számára rendezett workshopok mellett az volt, hogy a partnerek megegyezzenek a soron következő projektfeladatokról, illetve az ehhez kapcsolódó teendőkről

A vendéglátó a szlovákiai Eperjesi Egyetem (University of Presov) Görög-katolikus Teológiai Fakultásának Mediációs Tanszéke volt. A REDICT projekt megbeszélésein az egyetem képviseletében részt vett Slavka Karkosková és Gabriel Pal’a; valamint jelen volt a csehországi Megbékélés, Mediáció és Arbitráció Európai Intézet közhasznú szervezetének (ESI) részéről Eva Vaňková; az Olasz Kollaboratív Jogi Intézettől (Italian Institute of Collaborative Law) Marco Calabrese, a litván Tinklas Alapítványi Egyesülettől (Association „Iniciatyvu tinklas”) Inga Posiunaite, Jevgenijus Posiunas, Vaidotas Sviderskis, és Ingrida Sviderskiene; továbbá a Foresee Kutatócsoporttól Posch Eszter, Szikora István és Salamon Kitti. A szakmai részekben átbeszélésre kerültek a partnerek vállalásai, majd határidő-mérföldköveket egyeztettünk, valamint sor került egy budapesti helyzetkép vázolására a záró konferencia kapcsán.
A konferencián izgalmas előadásokat hallhattunk, többek között Szikora Istvántól, aki a saját tapasztalatait mutatta be az aktív áldozat szerepéről a bűnmegelőzésben, amiket az áldozat-elkövető mediációs gyakorlatai során szerzett; valamint átfogó képet festett a résztvevők számára Marco Calabrese a jelenlegi olaszországi alternatív vitarendezésről és a „védjegyükről”, az együttműködési gyakorlatról; illetve Slavka Karkosková a pártfogó mediáció hiányosságairól Szlovákiában.
Első nap a konferencia után fergeteges hangulattal és vendéglátással fogadtak bennünket az egyetem egyik termében, ahol a jókedvet egy diák együttes erősítette. Másnap a projektmegbeszélés előtta partnerek Pavel Hagyari-nál, Eperjes Polgármesterénél tették tiszteletüket, aki mesélt a harmadik legnagyobb szlovák városról, a terveikről, és arról, hogy mennyire fontosnak tartja a mediációt, és örömét fejezte ki a projekt megvalósulásával kapcsolatban; majd meglátogattuk a Keresztelő Szent János görög-katolikus székesegyházat.
A délután folyamán elutaztunk Szepes várához ˙(szlovákul: Spišský hrad), ami Közép-Európa egyik legnagyobb vára és a Világörökség része, itt gyönyörű hófödte hegyek fogadtak minket.
Az Eperjesen töltött idő szakmailag és a vendéglátók kultúrájának megismerésében is eredményes volt számunkra.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.