hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

A közösségi konfliktuskezelés jó gyakorlatai a közép-kelet európai régióban

2013. 06. 13.

 

“Best Practices of Community Conflict Management in the Central Eastern European Region” (JLS/2010/ISEC/FP/C2 4000001469) - a GPCCM-REG projekt bemutatása

2011-ben Magyarország volt az Európai Unió féléves elnöke és ennek kapcsán fontossá vált a Belügyminisztérium számára, hogy megerősítse az együttműködést a régió tagállamai között, így lehetővé téve a nemzetközi bűnmegelőzési szakértők tapasztalatcseréjét annak érdekében, hogy megvizsgálják a lehetséges helyreállító (resztoratív) megközelítéseket békésebb és biztonságosabb közösségek építésért.

A GPCCM-REG projekt (“Good Practices of Community Conflict Management in the Central Eastern European Region” projekt,) öt tagállamban valósult meg 2011 januárja és 2013 júniusa között. A munka azon feltevésen alapult, hogy a közép-kelet európai régió tagállamainak közösségeiben lehetnek olyan, hasonló jellegű konfliktusok, melyek közvetlenül befolyásolják az emberek életének minőségét, ezen belül biztonságérzetüket. A projekt célja e kérdéseket hatékonyan kezelő,mintaértékű projektek kiválasztása, értékelése és bemutatása volt - Bulgáriában, Csehországban, Romániában, Szlovákiában, valamint Magyarországon.

Indításképpen 2011 júniusában megrendezésre került egy másfél napos nemzetközi szeminárium Budapest, az Európai Bűnmegelőzései Hálózat (EUCPN) égisze alatt. Itt bemutatásra kerültek más európai országok projektjei is, így lehetőség nyílt összehasonlítás készítésére különböző szempontok alapján. A GPCCM projekt eredménye az a készülő publikáció, mely tartalmazza a jó gyakorlatok összefoglalását és a projektek értékelését, melynek elválaszthatatlan része egy modell projekt terve is, mely alaplépéseket ajánl mindazoknak, akik érdekeltek hasonló projektek tervezésében, végrehajtásában.

2013 májusában a  GPCCM projekt lezárásra került 29 hónap intenzív, szakértői munkája után. A projektet a Magyar Belügyminisztérium koordinálta. A szakértők teljesítették a feladataikat az egyes országokban, mint a jó gyakorlatok kiválasztói és értékelői (minden országban 3-5 projekt kapcsán, helyszíni látogatások, interjúk és a munkacsoport rendszeres találkozói segítségével),  s ez  idő alatt kialakult egy együttműködő nemzetközi szakértői munkacsoport, amely megalapozhat  további hasonló kooperációkat is.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.