hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

„A mediációs eljárás a jogszabályok tükrében – büntető ügyszak” képzés a Magyar Igazságügyi Akadémián

2013. 11. 21.

 

2013.11.18-án a Foresee munkatársai részt vettek a Magyar Igazságügyi Akadémia által, 22 bíró számára megrendezett „A mediációs eljárás a jogszabályok tükrében – büntető ügyszak” című egynapos képzésen.

A meghívottak hallgathattak előadásokat a mediáció helyéről a jogrendszerben, a szabálysértési mediáció lehetőségéről rendőri szempontból és a közlekedési bűncselekményekhez kapcsolódó mediáció problémáiról is egy ügyész szemszögéből Prof. Gönczöl Katalin, Dr. Kincses Ildikó, Dr. Bertényi Imre és Dr. Parti Mónika előadásában.

Mivel a Foresee munkatársai kapták a lehetőséget a képzési nap zárására Sitkei Zoltánnal, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal mediátorával együttműködésben, az előzőektől eltérően egy kicsit informálisabb módon próbálták megszólítani a hallgatóságot.
Közös megállapodás alapján egy esetszimulációval kezdtek, amit az eset felvázolása után kisebb csoportokra oszolva tárgyaltak meg a résztvevőkkel. Minden csoport a mediációban részt vevő egyik szereplővel azonosult, és annak érzelmeit, felmerülő kérdéseit és elvárásait vitatta meg. A csoportok prezentálása után egy átlagos mediációs szituáció során felmerülő szinte összes érzelmet és kérdést sikerült összeszedni.
Ezek után egy angol esetről készült rövidfilmet vetítésére került sor, melynek végeztével a résztvevők megbeszélték a lehetséges problémákat, kérdéseket.
A nap egy zárókörrel fejeződött be, ahol mindenki egy szóval foglalta össze, hogy milyen érzéssel távozik. A sok pozitív visszajelzés mellett a szkeptikusabb vélemények is rámutattak arra, hogy a mediációra és annak minél szélesebb körű használatára igazán szükség van.

A Magyar Igazságügyi Akadémia honlapja itt elérhető.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.