hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Tapasztalatok a békítőkörök működéséről

2014. 06. 19.

 

Összefoglaló a Magyar Kriminológiai Társaság szekcióüléséről

Dr. Fellegi Borbála és Magyar Erika 2014. június 3-án előadást tartottak  „Tapasztalatok a békítőkör-modell alkalmazásáról Magyarországon” címmel. A 2011-2013 között futó két éves kísérleti projekt tapasztalatairól beszéltek az előadók, melyben 18 mediációra utalt esetben 4 megye igazságügyi szolgálatának mediátorai a Foresee Kutatócsoport mediátoraival együttműködve békítőköröket szerveztek és vezettek le büntetőügyekben.
Az előadás második felében lehetőség nyílt egy megtörtént eset  szerepjáték keretén belüli újraélésére. A Magyar Kriminológiai Társaság Helyreállító Igazságszolgáltatási Szekciója (MKT HISZ) szervezésében, az ELTE Jogi Kara adott helyet az eseménynek.

Széles körből érkezett a hallgatóság az előadásra (ügyvédek, bírók, rendőrök, pártfogók, fegyházvezető, mediátorok), s így komplex és átfogó kép született a különböző nézőpontokról a szerteágazó szakterületek képviselői visszajelzése alapján. A játék lehetőséget adott a ’másik oldal’ megismerésére - mediátor áldozati szerepben, pártfogó elkövetői oldalon - s így a békítőkörök gyakorlati működésének megtapasztalása  nem csupán a csoportnak hozott fontos megerősítést és konklúziókat, de a a résztvevők személyes tapasztalatait is ki tudta egészíteni. Egyértelműen megfogalmazódott a kommunikáció, az összekötöttség, egység a bizalom, együttműködés, szeretet, egymásra figyelés  fontossága, s hogy fontos helye és szerepe van a békítőkörök alkalmazásának a büntetőügyek területén.  

Az összefoglalót írta: Mercz Erika

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.