hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

A Foresee Kutatócsoport részt vesz a Radikalizáció Tudatosítási Hálózat (RAN) Deradikalizációról szóló Konferenciáján 2014. július 17-18-án Szófiában

2014. 08. 10.

 

A Foresee Kutatócsoport több mint egy éve a Radikalizáció Tudatosítási Hálózat (RAN) által szervezett rendezvények rendszeres résztvevője. A mostani találkozó célja további tagállamok bevonása volt a Dél- és Kelet-európai régióból annak érdekében, hogy az erőszakos radikalizmussal foglalkozó gyakorlati és elméleti szakemberek egymással tapasztalatot cseréljenek, megosszák a jó gyakorlatokat és kapcsolatokat építhessenek ki

A kétnapos konferenciának Szófia adott otthont, a program 25 szakember részvételével zajlott, 9 ország képviseletével (Bulgária, Románia, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Írország, Egyesült Királyság, Németország és Svédország). Hazánkat a Foresee Kutatócsoporttól Z. Papp Zsuzsanna képviselte.

A találkozó az alábbi témák mentén zajlott:

-    A RAN Program és a Deradikalizáció Munkacsoport céljainak és tevékenységének bemutatása.

A RAN projekt az Európai Bizottság által létrehozott ernyőszervezet, amelynek célja, hogy a különböző tagországokban dolgozó, az ideológiai extrémizmus és erőszakos radikalizmus ellen küzdő gyakorló szakemberekből álló hálózatot hozzon létre azzal a céllal, hogy segítse a köztük zajló információ- és tapasztalatcserét és lehetővé tegye a jó gyakorlatok megosztását, valamint, hogy információkat és ajánlásokat fogalmazzon meg a politikai döntéshozók számára.

-    Az ideológiai szélsőségesség és az erőszakosan radikális viselkedésformák általános és ország-specifikus megjelenési formái és az ezzel kapcsolatos kihívások megvitatása

Kiril Avramov politológus, a Political Capital korábbi munkatársa részletes beszámolót adott a bolgár extrémizmus politikai és történeti hátteréről. Görögországban és Bulgáriában többek között a jelenlegi nagyarányú bevándorlási hullám és a bevándorlók integrálása jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Megfogalmazódott, hogy szükség lenne a különféle ideológiai extrémizmust jellemző összeesküvés-elméletek narratíváinak elemzésére, valamint a mainstream politikai narratívák tendenciáinak monitorozására.

-    A résztvevő civil szervezetek munkájának bemutatása, a különféle módszerek és megközelítésmódok, valamint a jó gyakorlatok megosztása.

Számos jelenlevő civil szervezet fókuszában a fiatalokkal való munka áll. Ken McCue az Ír Sporttal a Rasszizmus Ellen (Sport Against Racism) szervezettől és a lengyel Jacek Purski a Never Again Egyesület képviseletében dolgoznak a fajgyűlölet és az etnikai előítéletek csökkentéséért, a tolerancia és a békés multikulturális közösség megteremtéséért a sporton keresztül, különös tekintettel a futballban megjelenő rasszizmus elleni küzdelemre, a fiatal focirajongók bevonásával. A román YMCA Dobrich munkatársai is fiatalokkal dolgoznak hasonló célokért, a sportprogramok mellett különféle kulturális (pl. interaktív színház) és ifjúsági projektek keretében. A görög tanárnők egy demonstrációs előadással mutatták be az általuk továbbfejlesztett „Zsiráf technikát”, amelynek célja, hogy a nyelvi nehézségekkel küzdő bevándorló tanulókat a közösségbe integrálja, valamint, hogy megtanítsa a gyerekeket a konfliktusok erőszakmentes kezelési módjaira egy multikulturális környezetben. A Foresee Kutatócsoport a resztoratív módszerek és a közösségi konfliktuskezelés kapcsán mutatkozott be, de említésre kerültek más hazai pozitív példák, a Csillagos Házak kezdeményezés, ill. a Holokauszt és a Családom facebook csoport iniciatíva, amelynek célja a Holokauszt túlélők személyes történeteinek megosztása. Bulgáriát többek között Gergana Manolova kormánytisztviselő és a Bűnmegelőzési Alaptól Andrey Momchilov képviselte, akik beszámoltak a legfrissebb projektjeikről, többek között egy rendőröknek szóló mediátorképzésről is. A workshopokat a munkacsoport két elnöke Harald Weilnböck (Németország) és Robert Örell (Svédország) moderálta.

A konferenciának otthont adó helyszín a projekt célkitűzéseit szimbolizálva a „tolerancia szívében” helyezkedett el Bulgária fővárosában, egy ortodox és egy katolikus templommal, egy mecsettel és egy zsinagógával körülvéve. A görög munkatársak lelkesedése biztosította a jókedvet, akiknek még arra is sikerült rávenniük a résztvevőket, hogy eljárják a „Zsiráf táncot”, a testi energiát pedig a bőséges bolgár vacsora és az inspiráló beszélgetések nyújtották.
További információkért látogasson el az angol nyelvű RAN weboldalakra.

RAN partnerszervezetek adatbázisa


RAN jó gyakorlatok disszemináció

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.