hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Budapest adott otthont a Radikalizáció Tudatosítási Hálózat Deradikalizáció Munkacsoport soronkövetkező nemzetközi workshopjának 2015. július 2-3 napján

2015. 07. 13.

 

Budapest adott otthont az EU által 2012-ben létrehozott Radikalizáció Tudatosítási Hálózat (Radicalisation Awareness Network, RAN) Deradikalizáció Munkacsoportjának következő nemzetközi workshopjának, melynek célja a szélsőséges radikálisokkal és társadalmi reintegrációjukkal foglalkozó gyakorlati szakemberek összehívása a jó gyakorlatok megismerése érdekében.

A kétnapos rendezvényen hét ország (német, dán, svéd, finn, norvég, angol és magyar) 17 szakembere vett részt. A Foresee Kutatócsoportot Z. Papp Zsuzsanna szociálpszichológus képviselte.

A workshop első napján a „Deradikalizáció Munkacsoport Jó Gyakorlatok Deklarációja” c. munkadokumentum tartalmának megvitatására koncentráltak a résztvevők, melynek célja a munkacsoport négyéves tapasztalatainak összegzése és a területen dolgozók által osztott közös szemlélet és irányelvek megfogalmazása volt. A dokumentum jó alapot adott az inspiráló szakmai beszélgetésekre és véleménycserére a résztvevők között. A második műhelymunka napon a jelenlévő szervezeteknek új módon nyílt lehetőségük a bemutatkozásra, akiket arra kértek, hogy egy-egy eset bemutatásán keresztül ismertessék meg a résztvevőket munkamódszereikkel. Az esettanulmányokon keresztül a hallgatóságnak lehetősége nyílt a közös gondolkodásra és remek színtere volt ez a módszertani tapasztalatok megosztásának is.

A dán Jesper Holme és német Silke Baer multikulturális környezetben élő fiatalokkal zajló munkájukról számoltak be, míg a norvég Andreas Nelson két esetet mutatott be a rendőri munka szemszögéből. A magyar Kiss-Lukasik Tímea drogfüggő fiatalokkal végzett kalandterápiás módszerekkel ismertette meg az érdeklődőket. Ola Saleh, a szír származású svéd kutató és gyakorló szakember a gender szemlélet fontosságáról beszélt, a svéd Hakan Jarva pedig a szekták neuro- és szociálpszichológiájának kérdéseibe engedett betekintést. A finn mediátor Miriam Attias a multikulturális környezetben szerzett közösségi mediációs tapasztalatait osztotta meg. Hozzá csatlakozott a Foresee Kutatócsoport munkatársa, Z. Papp Zsuzsanna is, akivel a resztoratív igazságszolgáltatás módszereinek lehetőségeit vitatták meg a deradikalizáció és a konfliktusok békés rendezésének terén. Később a hazai helyzetről is ő adott körképet. A szakemberek közt zajló párbeszédek ugyanolyan élénkek voltak, mint Budapest utcái és romkocsmái, amelyet a kíváncsi résztvevők is bejártak a közös vacsora után, a fent említett lelkes Foresee önkéntes vezetésével.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.