hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

„Mediáció és resztoratív igazságszolgáltatás a büntetés-végrehajtásban” (MEREPS), 2009-2012

2009. 06. 12.

 

2009. márciusában a Foresee Kutatócsoport vezetésével egy három éves, Európai Uniós nemzetközi projekt indult a büntetés-végrehajtásban alkalmazható resztoratív módszerek feltérképezése és kipróbálása céljából. A programban Magyarország mellett angliai, német és belgiumi partnerszervezetek vesznek részt.

A projekt során a résztvevő partnerszervezetek attitűdfelmérést végeznek a resztoratív eljárások iránti attitűdökről fogvatartottak, áldozatok, szakpolitikusok, valamint büntetés-végrehajtási intézmények alkalmazottainak körében. Ezt követően kísérleti mediációs programot vezetünk be, amely lehetőséget teremt a fogvatartottak és áldozatok közötti mediációra, a büntetés-végrehajtáson belüli konfliktusok során a resztoratív eljárások alkalmazására, illetve a büntetés-végrehajtásban dolgozó személyzet mediátori képzésére.

Az empirikus kutatás és kísérleti program célja a helyreállító igazságszolgáltatási eszközök alkalmazhatóságának vizsgálata a büntetés-végrehajtási rendszerben; a büntetés-végrehajtási személyzet, az elítéltek és a lakosság ezzel kapcsolatos attitűdjeinek feltérképezése; az igazságügyi és büntetés-végrehajtási dolgozók gyakorlatban alkalmazható, börtön-mediációs képzése; hatékony technikák (mediáció, facilitáció, körök, egyéb resztoratív technikák) és sztenderdizálható eljárások kidolgozása; valamint az érintett szakemberek közötti folyamatos együttműködés, tapasztalat- és információcsere elősegítése – hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A projekt konzorciumvezetője a Foresee Kutatócsoport, szakmai vezetője az Országos Kriminológiai Intézet, pénzügyi lebonyolítója az Innokut Közhasznú Kft.

Külföldi partnereink:

Independent Academic Research Studies (London, Nagy-Britannia),
Brémai Főiskola (Németország)
Brémai Mediációs Szolgálat (Németország)
Európai Fórum a Helyreállító Igazságszolgáltatásért (Belgium)

Magyarországi partnereink:

Balassagyarmati Fegyház és Börtön
Igazságügyi Hivatal
Magyar Bíróképző Akadémia
Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Magyarország
o Magyar Bűnmegelőzési és Börtönmissziós Alapítvány
o Innokut Nonprofit Közhasznú Kft.

További információkért kattintson a MEREPS projekt weboldalára

A projekt magyar nyelvű szórólapja itt, angol nyelvű összefoglalója itt megtekinthető.

A MEREPS projekt angol nyelvű összefoglaló prezentációja innen letölthető.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.