hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Előadás a helyreállító igazságszolgáltatásról a Kiskunhalasi Városi Bíróságon

2009. 12. 06.

 

2009. december 4-én, dr. Fellegi Borbála a Kiskunhalasi Városi Bíróságon, rendőrök, igazságügyi tisztviselők, ügyészek és bírák számára tartott előadást „Út a megbékéléshez” című, a közelmúltban megjelent könyve kapcsán a közvetítői eljárásról.

Az "Út a megbékéléshez" c. kötet kapcsán felmerült, hogy a szemléletváltás, a társadalompolitika és büntetőpolitika összehangolásának fontosságát már számos kutatási eredmény bizonyította, és az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez a modell hatékonyabb választ ad a bűncselekmények okozta társadalmi feszültségekre a büntetésre épülő igazságszolgáltatásnál.  

Az alkalmazás lehetősége adott, a jogalkalmazók nyitottsága mellett azonban számos egyéb tényezőre kell figyelni – elsősorban a folyamatos tapasztalatcserére, a különböző szakterületek együttműködésére, és az alapelvek helyes értelmezésére. A módszer széleskörű érvényesítéséhez elengedhetetlen az egyéni, közösségi, szervezeti, társadalmi szinten történő összefogás és szemléletváltás.

Az előadást követő beszélgetést a rendezvény szervezője, Dr. Téglás Péter, a Kiskunhalasi Városi Bíróság vezető ügyésze moderálta. Dr. Kopasz Zsolt (Kecskeméti Városi Ügyészség) vezetőügyész a jóvátétellel kapcsolatos ügyészi, Dr. Feleky István (Bács-Kiskun Megyei Bíróság büntető kollégium) a bírói, Póli Róbert (Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálatának Kalocsai Területi Irodája) pedig a gyakorlati tapasztalatokról számolt be.

Az alkalmazói tevékenységgel kapcsolatban felmerült kérdések, az intézményrendszerrel és a jogalkalmazók által önmagukkal szemben megfogalmazott kritikai hozzászólások, valamint a közös gondolkodás - az e fórum során is tapasztalt - nyitottsággal párosulva elősegítethetik a helyreállító igazságszolgáltatás hatékony felhasználását.

Köszönet a rendezvény szervezőinek, különösképpen Dr. Téglás Péter vezető ügyésznek, valamint a Kiskunhalasi Városi Bíróságnak, hogy terepet adtak ennek a párbeszédnek. Sok ilyenre lenne szükség országszerte, és akkor az igazságszolgáltatás gépezete is olajozottabban működne....



Az előadás anyaga innen letölthető, valamint csatolt fájlként megtekinthető.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.