hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

A Foresee stábja részt vesz a bécsi „Áldozatok és resztoratív igazságszolgáltatás: milyen módszert használjunk?” c. workshopon

2012. 05. 06.

 

A műhely fő témája a módszertanhoz kapcsolódott, amelyet két szinten is tárgyaltak: egyrészt kutatási szempontból, másrészt az alkalmazott resztoratív módszerek, technikák szempontjából is.

A Foresee Kutatócsoport munkatársai, Borbála Fellegi, Dóra Szegő, Gabriella Benedek, Eszter Posch and Zsuzsanna Z. Papp a KIMISZ munkatársaival közösen vettek részt az egynapos bécsi műhelyen 2012 február 28-án, amelynek témája a resztoratív igazságszolgáltatásban résztvevő áldozatok vizsgálata volt. A workshop része a négy ország (Belgium, Finnország, Ausztria és Hollandia) részvételével zajló, két éves „Áldozatok és Resztoratív Igazságszolgáltatás: empirikus vizsgálat a resztoratív igazságszolgáltatásban résztvevő áldozatok szükségleteiről, élményeiről és helyzetéről” c. kutatási projektnek, ahol első ízben hallhattak az előzetes kutatási eredményekről az érdeklődők.

A műhely fő témája a módszertanhoz kapcsolódott, amelyet két szinten is tárgyaltak: egyrészt kutatási szempontból, másrészt az alkalmazott resztoratív módszerek, technikák szempontjából is.

A nap indítója Daniela Bolivar pszichológus és a kutatás koordinátora volt, aki kiemelte a kvalitatív kutatások fontosságát, amikor az áldozatok resztoratív igazságszolgáltatás során szerzett tapasztalatainak, élményeinek árnyaltságának megragadásáról van szó. Őt követte Christa Pelikan (IRKS, Ausztria) kutató összefoglalója az előzetes eredményekről, majd több előadás mutatta be az osztrák resztoratív igazságszolgáltatás jellegzetességeit.

A délután folyamán az érdeklődők betekintést nyerhettek az osztrák mediátorok napi munkájába (Neustart), akik folytatták a módszertani kérdések tárgyalását a mediációs munka során alkalmazott technikák bemutatásával. Szó esett többek között a különféle esetekhez illeszkedő legjobb módszerek kiválasztásáról, például a közvetlen és közvetett mediáció, a tükör technika, az egyéni ill. az érintett felek között egyszerre zajló egyéni ülések alkalmazási lehetőségeiről.

A nemzetközi kutatás eredményeit a European Forum for Restorative Justice nyáron, Helsinkiben rendezett konferenciáján ismerhetik meg az érdeklődők.

A workshopról részletesebben itt olvashat angolul.
 
Részletes információ a kutatási projektről itt érhető el.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.