hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

A Grundtvig Projekt harmadik nemzetközi találkozója Rómában 2012. október 7-8-9.

2012. 11. 05.

 

A Grundtvig Redict felnőttképzést, szakmai tapasztalatcserét és hálózatépítést segítő EU projekt harmadik, nemzetközi találkozójának Róma adott otthont. A projekt globális célja, hogy áttekintse a partnerországok, Olaszország, Litvánia, Csehország, Szlovákia és Magyarország helyzetét az alternatív vitarendezési módszerek és alkalmazási lehetőségeik szempontjából és a nemzetközi tapasztalatcsere mellett, elősegítse, hogy a nagyközönség és a társszakmák számára hatékony tájékoztatást nyújtsanak a témában.

A rendezvény odaadó házigazdái az Olasz Kollaboratív Jogi Intézet képviseletében Marco Calabrese, Francesca Corradi és Cinzia Verucci voltak, akik mellett jelen voltak a projektvezető cseh Megbékélés, Mediáció és Arbitráció Európai Intézete Közhasznú Szervezet munkatársai, Lenka Pavlova, Marie Bohacova, Eva Vankova és Blanka Schoeblova személyében. A litván résztvevők, Inga Posiunaitè, Danguole Bogusevicienè, Povilas Smolskas, Andrej Bogusevic, a börtönökben is tevékenykedő Tinklas Alapítványi Egyesület Felnőttképzésre munkatársaiként, valamint a következő találkozónak otthont adó, szlovák Eperjesi Egyetem Görögkatolikus Teológiai Fakultását képviselve Slávka Karkošková, Renáta Dolanská , Gabriel Pala, Kamil Kardis, Emilia Halagova és Martina Polakova voltak jelen. Magyar részről a Foresee Kutatócsoport képviseletében az ügyvezető igazgató, Fellegi Borbála és a projekt koordinátor, Posch Eszter mellett Szegő Dóra és Z. Papp Zsuzsanna vettek részt.

A program szakmai részének keretében sor került a partnerországok vállalásainak áttekintésére, és a további együttműködés sarokpontjainak megfogalmazására. Ennek eredményeként a projekt honlapján hamarosan elérhető lesz egy rövid helyzetkép a résztvevő országokban az AVR helyzetéről, és döntés született a Foresee Kutatócsoport által szervezett budapesti zárókonferencia témájáról is, amely a radikalizálódás kapcsán a közösségi mediáció lehetőségeit és kihívásait kívánja majd fókuszba helyezni.

Az első szakmai nap délutáni programja szélesebb kört szólított meg; a projekt résztvevőin túl  olasz, osztrák, svájci, angol és kanadai kollaboratív (jogi) szakértők segítségével folytattunk inspiráló eszmecserét arról, mi lenne  - az alternatív vitarendezés különféle eszközeit munkájuk során alkalmazó – résztvevők véleménye szerint az a következő lépés, ami segítségükre lenne munkájuk hatékonyabb végzésében, és mindebben hol van hely és lehetőség az európai szintű együttműködésre..

A második szakmai napon izgalmas előadásokat hallhattunk, amelyben nemcsak az egyes országok, de a különféle szakmák nézőpontjai tágították a befogadói horizontot. Olasz részről két ügyvéd, Francesca Corradi és Cinzia Verruci előadásaiban képet kaptunk az olasz AVR és kollaboratív gyakorlat, valamint a civil és kereskedelmi mediáció helyzetéről, később a bíróként és pszichológusként dolgozó Giovanna Di Bartolo szólt a mediáció fiatalkori bűnelkövetők körében zajló alkalmazási gyakorlatáról. A csehek képviseletében Lenka Pavlova a „mediátor” és Eva Vankova az „ügyvéd” szemszögéből foglalta össze saját és közös tapasztalatait, litván oldalról pedig Inga Pošiūnaitė és Danguolė Boguševičienė áttekintő előadását hallhattuk. Slávka Karkošková és Renáta Dolanská elgondolkodtató szempontokra, a konfliktuskezelés kulturális és vallási mintáira hívták fel a figyelmet a szlovák példán keresztül. A magyar Foresee Kutatócsoport képviseletében Fellegi Borbála üdítő előadása zárta a sort, amely bemutatta a Foresee által képviselt resztoratív alapelveket, majd egy módszer, a békítőkör alkalmazásának tapasztalatait, egy megtörtént esettel is szemléltetve.

A szakmai program mellett nem maradhatott el a kulturális tapasztalatszerzés sem, amelynek során a résztvevőknek lehetősége volt megcsodálni a gyönyörű terek (Piazza Navona, Piazza di Trevi) mellett az ókori Róma kincsei közül egyedülálló Fórum Románumot, Capitoliumot, Colosseumot és a Pantheont. Mindeközben nem hanyagoltuk el a római forgatag élményét és a gasztronómiai élvezeteket sem. A program remek kombinációja volt a szakmai tapasztalatcserének és kulturális programoknak melyek során számos lehetőség nyílt a szakmai kapcsolatok kiépítésére, mélyítésére.
 

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.