hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

„Lehetőségek a Béketeremtésben” – Regionális Workshop a Foresee Kutatócsoport szervezésében

2014. 12. 14.

 

A Foresee Kutatócsoport 2014. november 6-7 között rendezte meg regionális workshopját „Potentials in Peacemaking” – Konfliktusok megoldása interkulturális környezetben, a Közép-Kelet-európai régióban címmel. A találkozó első napjának a Fészek klub, második napjának pedig az Országos Kriminológiai Intézet adott helyet.

A workshop célja a Foresee által Kakucson megvalósított akciókutatás, az ALTERNATIVE széleskörű bemutatása (Restorative justice in intercultural settings - 2012-2016, Consortium leader: KULeuven - Leuven Institute of Criminology (LINC), receiving funding from the European Union’s Seventh Framework Programme (FP7) for research, technological development and demonstration under grant agreement no. 285368.), valamint a környező országok hasonló területen dolgozó szakembereivel való tapasztalatcsere és közösen gondolkodás volt. Számos országból, mint például Bulgária, Belgium, Németország, Ausztria, Szerbia, Románia, Albánia, Svédország több szakterület képviseletében voltak jelen résztvevők, így egy igazán színes, sokrétű tapasztalatokkal rendelkező szakértői csoport ült le egy asztalhoz ebből az alkalomból.

Az első napon a bemutatkozó előadásokat és a nyitó kört követően egy rövid, de igazán rendhagyó és érdekes rádiós műsort hallgathattak meg a résztvevők, a Váci Fegyház és Börtönben alakult Börtönrádió felvételét, aminek készítői számára a konferencia résztvevői is tudtak üzenetet küldeni a börtön falai közé. Emellett Hajdú Judittól, a projekt egyik vezetőjétől betekintést nyerhettünk a rádió működésébe és a hosszú távú terveikbe. Ezt követően Benedek Gabriella és Héra Gábor bemutatta a kakucsi akciókutatás legfontosabb módszertani és szociológiai kérdéseit. Majd Katrin Kremmel és Dr. Christa Pelikan mutatta be a bécsi úgynevezett Gemeindebau szociális lakásokban végzett munkájukat, melynek során a német illetve a bevándorló lakók közötti konfliktusok megoldására törekednek, resztoratív eszközökkel. A résztvevők mindkét projekthez kapcsolódva megtekinthettek egy-egy rövid dokumentumfilmet, melyeknek köszönhetően még megfoghatóbbá, átláthatóbbá váltak a helyi problémák és sajátosságok.

A második napon először az IRKS (Institute of the Sociology of Law and Criminology) számolt be áttekintő eredményeiről Ausztriában. Ezután egy „fish-bowl” beszélgetés következett, melyben Dr. Bodrogi Beáta kérdései mentén Dr. Győrfi Éva beszélt az ALTERNATIVE további alakulásáról, a kutatás közben felmerült szükséges változtatásokról, a projekt szakmai tanulságairól és nehézségeiről, illetve a falu lakóinak visszajelzéseiről. Ezt követően három kiscsoportos beszélgetés, gondolkodás kezdődött szakpolitika, gyakorlat és kutatás témában, előre meghatározott kérdésekből kiindulva és moderátorok segítségével, akik Szegő Dóra és Héra Gábor voltak a Foresee, Katrin Kremmel pedig az IRKS részéről. Fontos kérdéskör volt többek között az akciókutatás politikai mivolta, a kutatásban résztvevő helyi lakosok csendet megtörő történeteinek következménye, esetleges veszélyei. Hogyan kezeljék jól a kutatók ezeket és a kutatás folyamán folyamatosan felmerülő kényes kérdéseket, hogyan védhetik a sérülékeny helyzetbe került személyeket, még a kutatás színhelyének elhagyása után is? Milyen módon cserélődhet fel az áldozat és az elkövető helyzete?

Az ebédszünetet egy „szintetizáló” kör követte, ahol az ALTERNATIVE kutatócsoport tagjai öt percben, nagyon különböző perspektívából összefoglalták a projekt számukra legfontosabb következtetéseit, majd közös következtetések levonása, a két napos workshop során felmerült inspirációk, továbbgondolások megbeszélése következett és végül a záró kör. Itt először mindenki a záró gondolatát osztotta meg, az utolsó körben pedig workshop adta érzelmeiket. Az utolsó blokk különlegessége egy festő, Balogh Tibor folyamatos munkája volt a teremben. A festmény alapjául a körökben elhangzottakat és a helyreállító igazságszolgáltatás fogalmát használta fel és az így készült különleges kép egy-egy bekeretezett példányát búcsú ajándékként mindenki hazavihette emlékbe.

A workshopon készült képek innen elérhetők.

A workshop videója innen elérhető.

A workshop meghívója innen elérhető.

A beszámolót készítette: Czifra Judit és Steinsits Rita

 

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.