hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Filmjeink

Online munkahelyi mediáció - Ez a 100 perces videó vágatlanul mutatja be Fellegi Borbála és Winkler-Virág András Zoom felületen végigvitt komediációs folyamatát, amellyel egy munkahelyi konfliktust kezeltek. A szituáció alapja valós, azonban - az anonimitás megőrzése érdekében - az érintetteket nem a tényleges felek, hanem kollégáink, Vajna Virág és Bihari Viki játsszák el. A videóban semmi sem megrendezett, és - ahogy a való életben is - a teljes folyamat a mediátorok és a felek improvizációja mentén alakult.

Ez a kisfilm az IMPRODOVA - kutatási program keretében készült, amelynek magyarországi partnere a Foresee Kutatósoport.

A 2018-2021 között, nyolc országban zajló, Európai Unió által támogatott program célja, hogy feltérképezze, hogy hogyan működik a kapcsolati erőszakra reagáló intézményrendszer, valamint, hogy képet adjon arról, milyen problémák nehezítik a rendőrség, a szociális és egészségügyi szektor munkáját, válaszait e területen.

Film a körmódszer iskolai alkalmazásáról, amikor egy fiút az iskola visszafogad, és ebben segítik őt szülei, társai és tanárai. 

A "Woolf Within" a "Why me?" szervezet filmje magyar felirattal Peterről és Willről, akik - mint egy rablás elkövetője és áldozata - részt vettek egy helyreállító igazságszolgáltatási konferencián. A film feliratozása a Foresee Kutatócsoport megbízásából készült a "Why me?" szervezet engedélyével.

A Foresee Kutatócsoport KLÍMA+ programja során - középiskolás diákok bevonásával - készült "Van dolgunk egymással" c. film az iskolai konfliktusok kezelésének alternatív módszereiről valamint e módszerek legfontosabb alapelveiről. Film a konszenzusteremtésről, a bevonásról, a partnerségről, a tiszteletről, a jóvátételről, az elfogadásról, a befogadásról, a közösségről. További információ, jelentkezés a képzésre

Vagyunk MI is - Közösségépítés és vitarendezés települési konfliktusokban. Egy film arról, hogy miként segíthetik egy település közösségét az alternatív vitarenedzési és közösségépítési módszerek abban, hogy tagjai megerősítsék kapcsolataikat egymással, konfliktusaikban együtt keressenek megoldásokat, és közös célokat fogalmazzanak meg a jövőre. Egy film arról, amikor a békés együttélés nem könnyű, de mégsem lehetetlen.
A "Települési mediáció Nagybörzsönyben" projekt az Országos Bűnmegelőzési Bizottság támogatásával jött létre.

Kik vagyunk, és mit akarunk?

Rövid bemutatkozó film a Foresee stábjáról, és a 2013-ban elindult "Közösségi Párbeszéd" programunk első lépéseiről.

A Nagy Utazás

A Foresee ALTERNATIVE projektjének keretén belül készülő filmsorozat második része (az első, stábot bemutató film itt megnézhető) a négy éves akciókutatás jelentősebb mérföldköveit mutatja be – a résztvevők szemüvegén keresztül.

Ebben a 12 perces kisfilmben egy kistelepülés, Kakucs mindennapjaiba és az ott élők biztonságról, igazságosságról, konfliktusokról, konfliktuskezelésről és civil társadalomról megfogalmazott gondolataiba nyújtunk betekintést.

Kutatásunkkal azt vizsgáljuk, hogy az egyes békés konfliktuskezelő módszerek mennyiben alkalmazhatók egy magyarországi kisközösség életében. Nem megoldásokat nyújtunk, hanem az ott élőket segítjük nehézségeik felismerésében, a nyílt kommunikációban, saját erőforrásaik feltárásában és az együttműködések erősítésében, hogy a mindennapjaikban érzékelhető konfliktusaikat békésen és hatékonyan tudják kezelni, a megoldásokat pedig maguk találják meg.

Menjünk tehát Kakucsra!

A bizalomépítés folyamata Kakucson

Videónaplónk következő fejezete: akció, kutatás, konfliktusok, békéltetés - kérdések és esetek Kakucsról.

Videónaplónk záró filmje: a kutatás utolsó szakasza. Hangok és képek a település lakóitól és csoportunktól.

A resztoratív igazságszolgáltatás jövője

A Helyreállító Igazságszolgáltatás jövője

Az Európai Fórum a Helyreállító Igazságszolgáltatásért szervezet felkérésére a Foresee Kutatócsoport - Salamon Kitti, Galyas Gyula, dr. Fellegi Borbála és Grosser Beatrix - 16 perces filmjében neves kriminológusok, mediátorok, szakpolitikusok szólalnak meg. A szakma nemzetközi képviselőivel készített interjúkat dr. Fellegi Borbála a Fórum 2014-es belfasti konferenciáján készítette. A film elkészülését az Európai Unió Criminal Justice Programme-ja támogatta.