hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Előadás és szituációs gyakorlat a Magyar Igazságügyi Akadémián

2014. 03. 26.

 

A Foresee szakemberei március 18-án előadást tartottak a békítőkör módszeréről, majd húsz, büntetőügyekben első- és másodfokon tárgyaló biro részvételével szerepjáték keretén belül mutatták be egy megtörtént bűncselekmény (lopás) kapcsán a békítőkör folyamatát, ahol a bírák maguk játszották a sértettek, elkövető, támogatóik és a szakemberek szerepét szerepkártyák alapján.

Dr. Barabás Tünde, az OKRI osztályvezetője “Resztoratív módszerek, áldozati jogok érvényesülése” címmel tartott előadást.

Dr. Fellegi Borbála, a Foresee ügyvezetője Sitkei Zoltánnal, a Hajdú-Bihar Megyei Igazságügyi Szolgálat mediátorával közösen facilitálta a békítőkört.

A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, a résztvevő bírák megfogalmazták a felelősségvállalás, bocsánatkérés és megbocsátás jelentőségét, valamint a szimbolikus jóvátételi folyamatok fontosságát a büntetőügyekben. A játék utáni közös beszélgetés során a résztvevők együtt gondolkoztak a mediációs és a békítőkörök szélesebb körű alkalmazhatóságán az igazságügy területén.

A Foresee szakemberei számára, facilitátorként és előadóként nagyon jó volt látni, hogy milyen erős igény és szándék fogalmazódik meg bírák részéről a felek közötti megbékélés irányába. A visszajelzések és a beszélgetések is arra engedtek következtetni, hogy e munkában nagyban lehet számítani a tárgyaló bírák kulcsfontosságú együttműködésére.

A Békítőkörökről bővebben itt olvashat.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.