hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Hírek

2012. 12. 06

November 19-edikén a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal szervezésében hetedik alkalommal került megrendezésre a Pártfogás Napja rendezvény, melyen plenáris és szekcióülések keretében a szakmai közönség ismerkedhetett a pártfogás különböző területein folyó szakmai munkával, néhány úttörő programmal és vitathatott meg ezek kapcsán felmerülő kérdéseket.

A FORESEE két projektje is szerepelt a konferencia szakmai programjában. A plenáris ülések egyikén Dr. Barabás Tünde, a  Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, a MEREPS program kutatója a projekt eredményeinek tükrében beszélt a mediáció lehetőségeiről a büntetés-végrehajtásban. A...

2012. 11. 26

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) az idén harmadszor adta át a Női Kiválóság Díjat: a zsűri ezúttal Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatójának teljesítményét ítélte a zsűri a leginkább elismerésre méltónak, de a díj öt fős döntőjébe jutott a Foresee ügyvezetője is.

Az AmCham Női Kiválóság Díjra, melynek idei témája a ’Teljesítmény fiatalon’, nyár óta lehetett jelölni olyan 25-35 év közötti sikeres nőket, akiket egyelőre talán csak közvetlen környezetük – családjuk, barátaik, kollégáik – tartanak elismerésre méltónak és példaértékűnek. Az idén, akárcsak tavaly...

2012. 11. 18

Dr. Fellegi Borbála is részt vett a 2012. november 12-én a bírósági mediációról tartott konferencia kerekasztal-beszélgetésén a Foresee Kutatócsoport képviseletében.

A konferencián köszöntőt mondott Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, valamint Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi...

2012. 11. 05

A Grundtvig Redict felnőttképzést, szakmai tapasztalatcserét és hálózatépítést segítő EU projekt harmadik, nemzetközi találkozójának Róma adott otthont. A projekt globális célja, hogy áttekintse a partnerországok, Olaszország, Litvánia, Csehország, Szlovákia és Magyarország helyzetét az alternatív vitarendezési módszerek és alkalmazási lehetőségeik szempontjából és a nemzetközi tapasztalatcsere mellett, elősegítse, hogy a nagyközönség és a társszakmák számára hatékony tájékoztatást nyújtsanak a témában.

A rendezvény odaadó házigazdái az Olasz Kollaboratív Jogi Intézet képviseletében Marco Calabrese, Francesca Corradi és Cinzia Verucci voltak, akik...

2012. 10. 31

Dr. Fellegi Borbála előadása az áldozattá válás megelőzését és az áldozatsegítés fejlesztését célzó „Csillagkapu” modell-program keretében megrendezésre kerülő műhelykonferencián hangzott el.

Az előadás a települési mediáció közösségi konfliktusok kezelésében fennálló lehetőségeinek és korlátainak témáját járta körbe a modellprogramok, jó gyakorlatok tapasztalatainak tükrében.

Az előadás bemutatta a resztoratív konfliktuskezelés elméletét, gyakorlatát, elveit, formáit, és...

2012. 10. 31

Dr. Fellegi Borbála a Budapesti Kommunikációs Főiskola Mediátor Műhelyén „A resztoratív (jóvátételi) szemléletű konfliktuskezelői módszerek alkalmazhatósága közösségi konfliktusok esetén - Tapasztalatok egy kistelepülésen végzett munka alapján „ címmel tartott kiscsoportos, interaktív, gyakorlattal kiegészített előadást 2012. október 25-én.

Az előadás 12 résztvevője közt többen a Vezetés és Szervezés Mesterszak neves oktatói voltak, továbbá a résztvevők között számos közgazdász és a mediáció iránt érdeklődő vezető beosztású szakember volt.

Az előadás bemutatta a resztoratív konfliktuskezelés elméletét, gyakorlatát, elveit,...

2012. 10. 24

Az ország valamennyi megyéjéből 23 büntetés-végrehajtásban eljáró bíró számára rendezett képzésen tartott előadást az Igazságügyi Akadémián a resztoratív konfliktuskezelő eszközök börtönbeli alkalmazhatóságáról Dr. Fellegi Borbála, Dr. Barabás Tünde (OKRI) valamint Dr. Fekete Zsolt (Balassagyarmati Törvényszék). A képzésen hangsúlyos említést kaptak a MEREPS program eredményei.

A MEREPS projekt szakemberei a kétnapos képzés első szekcióját tartották meg. A Dr. Fellegi Borbála moderálásával lezajlott bevezetés során sor került annak felmérésére, hogy a résztvevők mennyit tudnak a resztoratív eljárások gyakorlatáról. Ezt követően Dr. Fekete Zsolt (bíró,

2012. 08. 08

A Békítőkörök Európában (’Peacemaking Circles in Europe’) program keretében két napos, nemzetközi workshopot rendeztünk, a Kriminológiai Intézet és a Foresee Kutatócsoport szervezésében, március 29. és 30 között, a Kriminológiai Intézetben.

Miért éppen békítőkörök?

A Békítőkörök Európában program 2011 szeptembere és 2013 májusa között, a

2012. 07. 15

A mediáció alapelveit, módszereit, alkalmazási területeit bemutató elméleti előadások és gyakorlati foglalkozások beavatták a hallgatókat a konfliktuskezelés új lehetőségeibe, különös hangsúlyt fektetve a resztoratív gyakorlatok iskolai és közösségi alkalmazhatóságára.

2012. 05. 31

A „Tett program az áldozatokért és a tettesekért” TÁMOP kiemelt projekt lezárásaként kétnapos szakmai konferenciára került sor Budapesten a Károlyi-Csekonics Rezidencián 2012. május 31-én és június 1-jén. A Foresee ügyvezetője, Dr. Fellegi Borbála „Resztoratív gyakorlatok a büntetésvégrehajtásban” címmel tartott felvezető előadást a konferencia első napján.

A konferencia ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Dr. Répássy Róbert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára,...

2012. 05. 30

Fellegi Borbála „A megbékélés és jóvátétel jelentősége a konfliktuskezelésben” címmel tartott előadást 2012. május 11-én a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség rendezvényén.

A Foresee ügyvezetője előadásában bemutatta a helyreállító igazságszolgáltatási szemlélet alapjait, módszereit és pszichológiáját.

Ezt követően a rendezvényen részt vevő nagyjából 30 fő megtekintette a Foresee

2012. 05. 28

Fellegi Borbála trénerként vett részt a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben 2012. májusában megtartott 30 órás képzésen.

A háromnapos képzésen összesen 10-en vettek részt, 6-an a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet nevelői, 4-en pedig a Balassagyarmati Fegyház és Börtön nevelői voltak.

A képzés célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék a resztoratív szemléletet, és személyközi konfliktusok...

2012. 05. 06

A műhely fő témája a módszertanhoz kapcsolódott, amelyet két szinten is tárgyaltak: egyrészt kutatási szempontból, másrészt az alkalmazott resztoratív módszerek, technikák szempontjából is.

A Foresee Kutatócsoport munkatársai, Borbála Fellegi, Dóra Szegő, Gabriella Benedek, Eszter Posch and Zsuzsanna Z. Papp a

2012. 04. 26

2012. március 20-21-én Křtiny adott otthont a második GRUNDTVIG REDICT találkozónak, ahol a résztvevőkkel azzal a szakmai céllal találkoztunk, hogy megtervezzük, milyen módon járuljunk hozzá az alternatív vitarendezés lehetőségeinek terjesztéséhez a Grundtvig projekt keretében.

A főszervező és ezúttal vendéglátó csehországi Megbékélés, Mediáció és Arbitráció Európai Intézete közhasznú szervezetet (ESI) képviseletében Marie Boháčová, Lenka Pavlová,  Eva Vaňková és Michal...

2012. 04. 25

A "Felelősségvállalás, Kapcsolat és Helyreállítás" c. kötet teljes szövege letölthető ingyenesen. A kötet a magyarországi, angliai, német és belgiumi kutatási eredményeket és esettanulmányokat tartalmazza.

A kötet címe hivatkozáshoz:

Barabás, T. - Fellegi, B. - Windt, Sz. (szerk.) (2011), Felelősségvállalás, Kapcsolat és Helyreállítás. Budapest: OKRI. ISBN 978-963-89468-0-5.

E tanulmánykötet az Európai Bizottság Criminal Justice 2008 Programja által támogatott "