hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Könyvajánló
Partnerek és támogatók

Regisztrálna?

Az Európa Tanács felkérésére készült áldozatvédelmi törvénytervezetek szakmai véleményezése (2005-2006)

2006. 12. 13.

 

Kelet-közép-európai országok számos alkalommal nyújtanak be törvénytervezeteket az Európa Tanácshoz (ET), hogy az ET véleményezésével és jóváhagyásával az európai joggyakorlathoz alkalmazkodó, ugyanakkor a helyi igényeket szem előtt tartó, hosszú távon is hatékonyan működtethető áldozatvédelmi rendszer tudjanak kialakítani.

Az ET által felkért független szakértő, dr. Fellegi Borbála, a Foresee Kutatócsoport ügyvezetője több alkalommal készített szakmai értékelést a benyújtott tervezetekről. A jogszabályszövegek részletes véleményezése mellett általános szempontokként kiemelésre kerültek, hogy az áldozatvédelem szükséges jogi kereteinek megteremetése mellett elengedhetetlen a különböző szervek közötti folyamatos együttműködés, tapasztalatcsere, a kutatói tevékenység támogatása és az állandó jelenlét a köztudatban.

Az újonnan kiépítendő rendszer optimalizálása érdekében a vélemények a különféle szempontból hátrányos helyzetű áldozatokkal foglalkozók számára specifikus tréningek megszervezését, az anyagi és lelki károk kompenzációjának, ill. a mediációs módszerek gyakorlati alkalmazásának lehetővé tételét javasolták.

Hasznos linkek a nemzetközi áldozatvédelem terén a Tilburgi Egyetem Nemzetközi Viktimológiai Intézetének (INTERVICT) honlapjáról

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.